Optisyenlik Programımız; 1993-1994 Eğitim-Öğretim yılından bu yana Eğitim-Öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Programın Amacı
Optisyenlik Programının amacı, göz hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini, gözlük çerçevelerini, koruyucu gözlükleri ve güneş gözlüklerini reçetedeki verilere uygun olarak hazırlayarak, görme gereci ihtiyacı olan kişiye adaptasyonunu sağlayan nitelikli Optisyen’ler yetiştirmektir.
Programda Okutulacak Dersler ve Yaptırılacak Uygulamalar
Müfredat programı olarak mevcut Optisyenlik Programı (normal öğretim) müfredatı okutulacaktır. Optisyenlik programının müfredatı, 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ve ilgiliYönetmelikte belirlenmiş görev ve yetkileri yerine getirebilecek nitelikte Optisyen’lerinyetiştirilmesi için gerekli, teorik dersler ve uygulamalardan oluşmaktadır. Teorik derslerde verilen bilgiler, modern makine ve techizatlarladonatılmış Optisyenlik Laboratuvarında öğrencilerimizin bizzat optisyenlik müesseselerinde karşılaşacakları uygulamaların yaptırılmasıyla pekiştirilir. Optisyenlik Laboratuvarında manuel ve otomatik cam kesme makinalarında gözlük camı kesimi, fokometrede gözlük camı ölçümü, tek odaklı ve çok odaklı camların, prizmatik camların montajı, organik gözlük camlarının renklendirilmesi vb. uygulamalar yaptırılır. Ayrıca mesleki stajlar ile de optik sektörü içerisinde öğrencilerimizin mesleki deneyim kazanmaları sağlanır.
Gereken Nitelikler
Bu programa alınacak öğrencilerin;
· Araç-gereç makine kullanmaya meraklı
· Bilgisayar programları kullanımı bilgisi
· Güzel konuşma yeteneği
· İkna ve iletişimyeteneği
· Satış yeteneği
· El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
· Estetiğe önem veren,
· Dikkatli, sabırlı ve sorumluluk sahibi
gibi bilgi, beceri ve tutumlara sahip olması gerekmektedir.
Programa, merkezi yerleştirme sınavı TYT puanına göre öğrenci yerleştirilmektedir.
Mezunları Kazandıkları Diploma ve Unvan
Optisyenlik Programını bitirenlere ‘‘Ön Lisans Diploması’’ verilir. Optisyenlik Programı mezunları, 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun esaslarına göre ‘‘Optisyen’’ unvanı ile çalışabilirler.
Mezunların Çalışma Alanları
Optisyenlik Programı mezunları, 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun esaslarına göre ‘‘Optisyen’’ unvanı ile istedikleri il veya ilçede, kendilerine ait Optisyenlik Müessesesi açabilir, yine aynı kanunun ilgili maddesi hükümlerine göre özel veya tüzel şahıslara ait optik mağazalarında sorumlu mesul müdür olarak çalışabilirler. Diğer yandan gözlük camı ve çerçevesi imal eden veya ithal eden fabrika veya firmalarda aynı ünvanla istihdam edilebilrler.
Dikey Geçişler
Program mezunları ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde aşağıda belirtilen lisans programlarına geçiş yaparak lisans diploması almaya hak kazanmaktadırlar.
DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları:
- Fizik
- Fizik Mühendisliği
- Optik ve Akustik Mühendisliği
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Sağlık Yönetimi
Program Başkanı |
İletişim |
Dr.Öğr.Üyesi Yusuf SAMANCIOĞLU |
0(252) 2115622 |
Öğretim Elemanları |
|
Doç.Dr. Nejmettin AVCI |
0(252) 2113277 |
Dr.Öğr.Üyesi Fatih Mehmet DEMİR |
0(252) 2115026 |
Öğr.Gör.Bedriye Nevrihan GÜRLEYÜK |
0(252) 2111967 |